Cederborg & Luftjärnet

Den 10 februari 1927 tar grosshandlare Birger Cederborg beslutsamt på sig sin hatt och rock och vandrar den korta sträckan från sitt kontor på Vasagatan upp till polishuset i kvarteret Kronoberg på Kungsholmen.

Där anmäler han sig själv för att ha svindlat till sig ett belopp motsvarande tvåtusen industriarbetares årslöner. Den vansinniga pengakarusellen är inte hållbar längre och han är nu redo att ta sitt straff.

Polismaskineriet går igång med förhör som bit för bit nystar upp Birgers livshistoria. Vi läser om hans far stadsfiskalen, som grundade det detektiva polisarbetet i Sverige, om hans bror borgmästaren, som var Stockholms stadsfullmäktiges ordförande och om andra människor som kom att prägla hans liv.

Frågan som ställs är: Vad får en hederlig man med goda förutsättningar att ljuga, bedra och begå den största svindlerihärvan i dåtidens Sverige?

Cederborg och luftjärnet är en roman byggd på verkliga händelser. Det är en berättelse driven ur svensk stålindustris kris, fem år före Kreugerkraschen, om att vilja göra rätt men ändå hamna fel.

ISBN 9789189741348

Om författaren

Anders Holmqvist är född 1971 i Stockholm. Han har en civilingenjörsexamen från institutionen för flygteknik på KTH och arbetar idag främst inom innovation och konstruktion inom medicinteknik. Anders har ca 70 patent som uppfinnare. Han har även frilansat som skribent för olika motorcykeltidningar med provkörning av nya motorcykelmodeller, samt drivit ett litet båtbyggeri på Värmdö. Att vara ute i naturen och Stockholms skärgård ligger Anders varmt om hjärtat. Den bortglömda och dolda historien i denna bok snubblade Anders på av en slump då en gammal båttidning inköpt på loppis nämnde en stor svindlerihärva, där det visade sig att Anders morfars far var huvudperson.

Rekommenderas för dig