Hem Böcker Koll på tiden? Tips för skola, fritid, vänner, sömn

Koll på tiden? Tips för skola, fritid, vänner, sömn

Många ungdomar mår dåligt av de krav de upplever från alla håll. De får svårt att planera och prioritera sin tid. Hur ska vi hjälpa dem att hantera stressen kring skola, sociala medier och fritid?

I Koll på tiden? Tips för skola, fritid, vänner, sömn hjälper Petra Brask ungdomar att struk­turera och prioritera, men också att förstå hur deras hjärnor fungerar, utifrån aktuell hjärnforskning. Här finns praktiska verktyg för vardagen och tips om inlärning. Allt grundat på vetenskap och Petras tjugo års erfarenhet av att lära människor jorden runt att frigöra tid och energi.

Petra Brask är expert på effektivitet och syns ofta i TV och press. Hon har undervisat tusentals människor i tidseffektivitet och effektiva metoder, både i Sverige och internationellt. 2017 släppte hon sin bok Vem bestämmer över din tid? konsten att frigöra tid och energi (Lava Förlag) Nu kommer hon med uppföljaren som riktar sig till ungdomar. Petra har själv uppfos­trat tre ungdomar och föreläser ofta på skolor samt coachar unga i konsten att få ihop skola, vänner, fritid, rörelse, kost och sömn. Hon utgår från den senaste forskningen om hjärnan och inlärning, och erfarenheten från sina många år som effektivi­tetskonsult. Med humor, värme och insikt fångar hon den grupp i samhället som enligt SCB:s mätningar visar sig må allra sämst idag våra ungdomar vår framtid.

Författaren är en av de mest etablerade tidseffektivitetsexperterna

Grundar sig på aktuell forskning, referensgrupp och tjugo års erfarenhet inom området

Handbok för både ungdomar och vuxna

Högaktuellt ämne – se artiklar

VAD VUXNA ÖNSKAR ATT DE VETAT SOM TONÅRINGAR

Det viktigaste jag hade velat veta, som jag säkerligen fick höra men inte tog till mig, var att inte ta allt så himla allvarligt. Vartenda prov, inlämning, tenta osv. Det är en liten droppe i havet, man kommer förmodligen komma ut som en lycklig och framgångsrik människa ändå om man har lite ambitioner och kämpar på, men på en sund nivå. Och man ska gå sin egen väg och inte bara lyssna på vad vuxna i sin närhet tycker är viktiga ämnen att läsa eller plugga vidare inom, man blir alltid bäst på det man själv tycker är roligt. Hellre glad och framgångsrik än medioker och uttråkad. Och, uppskatta dina föräldrar och tiden du får bo hemma med gratis mat och husrum. Herregud, chocken när man blev vuxen och insåg vad en bit kött och toapapper kostar. Linnea, 28 år

VAD TONÅRINGAR ÖNSKAR VUXNA VISSTE Många unga har så mycket press på sig att de automatiskt blir deprimerade. Det behöver inte vara farligt. Bara för att det är så nu behöver det inte vara så hela livet. Men man kan inte skita i det. Det är ändå viktigt för föräldrar att uppmärksamma. Fråga; behöver du hjälp med något? Om de svarar nej, så ta det och sluta pusha. Om man tvingar på hjälp på någon som inte vill ha den eller är mottaglig för den, kommer det ändå inte att bli bra. Kära föräldrar, ge oss utrymme. Istället för att fråga; Har du nåt plugg att göra. Säg; Jag har tänkt att sitta i köket och göra några jobbsaker, kan du inte passa på att plugga, så får vi sällskap av varandra. Då får man känslan av att vi gör något tillsammans och det är lättare att fråga om man behöver. När det gäller spel, get with the times! Inse att onlinespel är lika stort som vilken sport som helst. Sluta fråga; Varför sitter ni och kollar på andra som spelar spel istället för att spela själ­va? Har du hört talas om OS, VM och Allsvenskan? Man kan inte plötsligt gå ifrån en online-match med sina kompisar bara för att middagen är klar. På samma sätt som jag frågar när maten är klar så att jag kan kontrollera när jag kan vara med och spela match, så behöver vuxna respektera att man inte bara kan gå ifrån mitt i, för då lämnar man sina kompisar i sticket. Jämför med att gå och be någon avbryta en fotbollsmatch mitt i en cup. Eric, 15 år

Lämna en kommentar