Hai Sumer : det var en gång i Bagdad

2023

“Något annat från våra vardagar, som ironiskt nog hade blivit trevligt, var de systematiska strömavbrotten. Familjerna tog ut sina bord och stolar och satt utanför dörren på trottoaren. Vi satt där och umgicks ännu mer och ännu längre med grannarna. Vad några halvtrasiga plastbord och skeva stolar, vattenmelon och nötter kunde göra under de här timmarna var nästan overkligt. Vi märkte inte mörkret från alla de döda lamporna. Tystnaden från allt som elen drev var obefintlig, våra oändliga samtal och skratt fyllde ut tomrummet.”

I ett kvarter i Bagdad under 80- och 90-talet bor familjer från nästan alla Iraks många etniska och religiösa grupper. Det är föräldrar och barn, män och kvinnor, grannar och vänner. Människor med tankar, drömmar och livsöden – människor vars historier du får ta del av i denna bok.

Hai Sumer bygger på verkliga berättelser som skildrar det vardagliga livet i ett enkelt kvarter i Iraks huvudstad. Med nedslag hos olika individer och deras mångfacetterade relationer byggs en berättelse om förståelse och samexistens upp. Även om krig och omvälvande händelser inte står i fokus, blir deras påverkan tydlig genom konsekvenserna för de boende.

Som ett resultat av dessa svårigheter flyr många i Hai Sumer så småningom landet. Men tiden i kvarteret förblir oförglömlig och påminner om de ljusa gnistorna i en stad som oftast beskrivs som mörk och farlig.

ISBN 9789189569591

Rekommenderas för dig