Hem Nyheter Den viktiga första meningen

Den viktiga första meningen

Den första meningen på en bok ska fånga läsaren, ge henne eller honom en bild av bokens innehåll och göra att han eller hon lägger fem, tio eller tjugofyra timmar på att läsa just min bok. Den första meningen sätter bokens stil och avgör om boken är bra eller inte.

alpha-3689
Det går att få prestationsångest över mindre än att skriva den där perfekta första meningen. Det är dumt att haka upp sig på den första meningen och drabbas av skrivkramp för då är risken stor att boken aldrig blir klar. De flesta av oss läser ju åtminstone några sidor av en ny bok innan vi avgör om vi ska läsa klart den eller ej. Dessutom hinner du redigera boken många gånger innan den ska ges ut och slutversionen av den första meningen är kanske den du skriver allra sist.

#blogg100 – ett sätt att sätta fart

blogg100-logotype-300x256På samma sätt som det kan vara marit att slå an tonen för en bok är det ett visst ansvar att skriva det allra första inlägget på en alldeles ny sajt. Detta är dessutom en företagssajt så det är extra viktigt med rätt tilltal och ett professionellt innehåll. Lägg till att målgruppen är skrivande personer där många har bestämda åsikter om ordval och grammatik.

Ett sätt att avdramatisera skrivandet är att delta i en grupputmaning tillsammans med andra. Det är en av anledningarna till att jag anmält Lava till #blogg100. Det är en utmaning som går ut på att blogga ett inlägg om dagen i etthundra dagar från och med idag.
Jag deltog förra året med min privata blogg. Det var en rolig upplevelse som tvingade mig att varje dag hålla utkik efter ämnen och drev upp farten på skrivandet. Det går inte att sitta och vrida och vända i flera dagar på en mening om man ska publicera ett inlägg om dagen. Risken är förstås att jag kommer trycka på publicera på ett och annat inlägg som om det hade varit en bok hade strukits av redaktören. Det är ok tycker jag, allt blir inte nödvändigtvis perfekt i början utan det är viljan att lyssna och förbättras som är det väsentliga.

Vad vill du veta om Lava?

Jag har en del idéer om vad jag kan skriva om under de närmaste 99 dagarna. Inlägg som handlar om böcker, skrivande, författare, marknadsföring och såklart en del om livet på ett nystartat förlag. Jag tänker att du som läser detta ska få följa med bakom kulisserna medan vi bygger upp företaget. Få träffa alla medarbetare och författare.
Det finns dock plats för mycket mer och jag tar gärna emot frågor. Vad vill du veta om Lava? Om bokutgivning? Skriv en rad!
Välkommen att följa oss!
Kristina Svensson
Förlagschef Lava

DELA

6 KOMMENTARER

  1. Om man nu har en bokidé i huvudet = 1000 idéer på innehåll men noll struktur. Hur gör man? Hur börjar man? Processen? Tips på metoder för att hålla ordning på idéer o struktur på innehåll? DET skulle jag vilja veta. 10 steg/tips till din egna bok. Typ. 🙂

    • Tack Inger! Det är en mkt bra idé på ett blogginlägg (eller kanske flera). Sedan är frågan vem som kan ge ett bra svar. Jag kan bara berätta om de varianter jag kört med och det är inte säkert att de är att rekommendera :-).

  2. Som den gamla rutinerade skrivarlärare jag är, delar jag gärna med mig av mina erfarenheter och kunskaper. Efter alla år som påhejare, eftertänkare, rättare och inspiratör vet jag en del om vilka skor som brukar skavas mest. Många har skolskav – det är lätt avhjälpt!

Lämna en kommentar