Hem Nyheter Möt Selmaprisfinalisterna Anna Gable, Sverker Snidare och Monica Österdahl

Möt Selmaprisfinalisterna Anna Gable, Sverker Snidare och Monica Österdahl

Den här veckan får vi lära känna de 18 Selmaprisfinalisterna lite bättre. Finalisterna som kommer från hela Sverige har skrivit och gett ut böcker i en lång rad genre. Blir du nyfiken på dem och deras böcker (vilket jag hoppas att ni gör av detta lilla smakprov) klicka gärna på namnet i rubrikerna för att komma till varje författares egna webbsajt (i de fall vi författaren har en).

Mattan och andra noveller av Anna Gable

9789198047080_200_mattan-och-andra-noveller_haftadVarifrån fick du idén till din bok?

Förra året, när min pappa fyllde jämnt, skrev jag två noveller att ge bort i present. Båda bygger på de äventyr som han gjorde för oss barn en gång i tiden. Idén till novellerna kom i sin tur av att jag fick en gammal schyffonjé och hittade en skattkarta till ett av äventyren i dess lönnfack. En skattkarta som var bränd i kanten och som en gång flutit i land med flaskpost …

Dessa två historier blev startskottet till en novellsamling. Sedan lade jag till både nyskrivet och äldre material som kunde ge samlingen en röd tråd. Som de allra flesta av mina historier är novellerna skrivna i genren ”magisk realism”, alltså i en verklighet som har fått sig en twist av något slag. Tanken är också att novellerna ska kunna läsas av barn, som vill höra om äventyr, men dessutom ha en annan botten för vuxna.

Vem eller vilka är dina favoritförfattare?

Många, men jag måste nämna JRR Tolkien, Dorothy Dunnett, PJ Woodhouse, Kerstin Ekman och sist men inte minst Astrid Lindgren.

Har du läst någon av de andra finalisterna, om inte, vem av de andra finalisterna i Selmapriset är du mest nyfiken på?

Jag har både läst och hjälpt Eva Holmquist med en del av hennes berättelser, på samma sätt som hon ibland har givit mig feedback. Som egenutgivare gäller det att hålla ihop och hjälpas åt, och det gör flera av oss. Givetvis är jag nyfiken på alla deltagarna, det är kul med en så stor spridning i frågan om genrer. Det känns verkligen som att hur det än går i finalen så kommer det att finnas en värdig vinnare i februari.

Den trettonde Messias av Sverker Snidare

9789198137019_200_den-trettonde-messias_haftadVad har varit det roligaste med ditt bokprojekt?

Tre saker har varit roligast: först att under lång tid ägna sig åt ”hitte-på”; att tänka och skriva och uppleva att det blir karaktärer, känslor, händelser. Det andra momentant: att få den fysiska boken i handen. Det tredje att läsare berättar att de tycker om boken.

Vem eller vilka är dina favoritförfattare?

Richard Bach (Måsen, Illusioner m.fl.) sedan mer än trettio år. Men även Marianne Fredriksson, Henning Mankell (inte deckarna, de andra) och Joseph Conrad.

Vad gör du med prispengarna om du vinner?

Finansiera utgivningen av det manus, som jag håller på med. Om inte ett förlag gör det förstås. Då blir det nog resa, kanske till platsen för nästa manus?

Andas och räkna till tre av Monica Österdahl

9789187523106_200_andas-och-rakna-till-treVarifrån fick du idén till din bok?

I min envisa kamp för att få hjälp med min dotters problem har jag försökt hitta svaret på hur vi kan hjälpa våra barn/ungdomar? Efter alla besök hos skolkuratorer, BUP, Maria ungdom och överviktenheten har jag kommit fram till att en bra självkänsla kanske kan hjälpa några av våra tonåringar.

Idén till boken kom till mig i sömnen. Jag låg i ett halvvaket tillstånd när titeln sakta formades i mitt huvud och budskapen och berättelsen om Minna vävdes ihop som en lång tråd och det bara växte. Tillslut var jag tvungen att gå upp  och fick tag i en penna och ett block och skrev oavbrutet i tre timmar tills jag kom på mig själv med att tänka ”Jag vet ju inte hur man skriver en bok”.

Berätta ett udda fakta om dig själv.

Jag tror på änglar 🙂

Har du läst någon av de andra finalisterna, om inte, vem av de andra finalisterna i Selmapriset är du mest nyfiken på?

Jag har inte läst någon av de övriga nominerades böcker men är nyfiken på Minotauros tårar av Maths Nilsson.

Lämna en kommentar