Hem Nyheter Möt Selmaprisfinalisterna Anneli Salminen, Eva Holmquist och Conny Palmkvist

Möt Selmaprisfinalisterna Anneli Salminen, Eva Holmquist och Conny Palmkvist

Den här veckan får vi lära känna de 18 Selmaprisfinalisterna lite bättre. Finalisterna som kommer från hela Sverige har skrivit och gett ut böcker i en lång rad genre. Blir du nyfiken på dem och deras böcker (vilket jag hoppas att ni gör av detta lilla smakprov) klicka gärna på namnet i rubrikerna för att komma till varje författares egna webbsajt (i de fall vi författaren har en).

Modingarna och alfabetet av Anneli Salminen

9789197818414_200_modingarna-och-alfabetetVad handlar din bok om?

Modingarna och alfabetet är en normmedveten alfabetsramsa i form av en bilderbok med varannat uppslag grafiska bokstäver och varannat en tecknad bild på Modingarnas värld, med bokstäverna. Det medföljer även en CD med ramsan tonsatt som sång, och utskrivbara målarbilder så att man kan måla bilderna från boken i egna färger.

Modingarna kom till efter att mitt barns förskola använde en gammal ramsa som inte förmedlade så moderna värderingar. Särskilt inte när det handlar om att nöta in alfabetet, som sitter hela livet. Men förskolan hittade inga bra alternativ. Så jag tog tag i det och skrev en egen, som följer Skolverkets läroplaner och utgår ifrån diskrimineringsgrunderna.

Hela projektet har sedan växt till att bli en alfabets-app, pedagogisk handledning, musikvideor på teckenspråk och för att visa rörelserna till ramsan, och en lång alfabetsaffisch med Modingarnas alfabetslandskap. Jag har bland annat blivit utsedd till Årets sociala entreprenör 2014 för arbetet och boken har blivit prisad i olika sammanhang, fast den kom ut för bara ett par månader sedan (i november 2014).

Min vision med Modingarna är att förbättra världen, genom att förbättra barns tillvaro.

Vem är du utanför skrivandet?

Jag arbetar med språk och text även utanför mitt eget skrivande, som skrivarpedagog och författarcoach. Jag driver AS Förlag och gör många olika kulturprojekt. Jag är även aktiv inom RFSU och jobbar med frågor som rör HBTQ och mänskliga rättigheter.

Har du läst någon av de andra finalisterna, om inte, vem av de andra finalisterna i Selmapriset är du mest nyfiken på?

Jag har inte läst någon av dem ännu men både jag och Cathrine Tollström är från Västerås, så vi har lite kontakt och hennes bok Bödeln, frälsaren, observatören står på min lista!

Det är inte så lätt som du tror av Eva Holmquist

9789198013986_200_det-ar-inte-sa-latt-som-du-tror_e-bokVem tycker du bör läsa din bok?

En tjej eller kille i högstadiet som gillar att läsa spännande berättelser som utspelar sig i andra världar.

 Vem är du utanför skrivandet?

Vetgirig bokmal uppvuxen i Pixbo utanför Göteborg som numera bor i Jönköping. Mina dagar används åt att kvalitetssäkra IT-system medan kvällar och helger ägnas åt böcker, familjen och zumba för de härliga latinska rytmerna.

Vad gör du med prispengarna om du vinner?

Om jag vinner kommer jag att använda prispengarna för att satsa på mitt skrivande och mitt förlag. När jag ger ut mina böcker köper jag in tjänster som layout, omslag och annat. Prispengarna kommer därför kunna göra det möjligt för mig att ge ut fler böcker. Dessutom får jag chansen att göra resor som behövs för att samla in bakgrundsinformation för mina böcker.

De flyende skyldiga av Conny Palmkvist

9789197991407_large_de-flyende-skyldiga_haftadVad har varit det roligaste med ditt bokprojekt?

Med tanke på bokens handling, så är det svårt att säga att fanns så mycket roligt med att skriva den. Den är ju oerhört realistisk och svart. Kanske kan man tala om en sorts glöd istället, som följde mig genom hela arbetet med texten. Den tog ca 3 år att skriva, och researchen var kontinuerlig, med tusentals sidor dokumentation från hela världen. I vanlig ordning föll jag ihop i en hög när jag var klar. Det hör till. Jag får ofrånkomligen lunginflammation eller liknande varenda gång jag sätter punkt.

Var i Sverige bor du?

Jag bor i Helsingborg, Skåne.

Vad var det bästa med att ge ut din bok själv?

Trots att man vet att boken man skrivit är välkomponerad och stark, så är det klart att man blir nervös över risken man tar. Allt faller ju plötsligt tillbaka på författaren, ensam. Därför var det så klart också extra roligt när jag fick litteraturstöd av Kulturrådet för romanen, och dessutom lyckades tränga igenom mediebruset och norpa åt mig lite recensioner och reflektioner i pressen. Hur som helst, så var det värt allt jobb, och all den enorma mängd tid jag lade ner. Det bevisar ju också att det räcker att en enda person tror på boken och är riktigt säker på att den kan få genomslag.

Lämna en kommentar