Hem Nyheter Möt Selmaprisfinalisterna Carl-Henrik Monrad-Aas, Anita Jacobson och Isabella von Hofsten

Möt Selmaprisfinalisterna Carl-Henrik Monrad-Aas, Anita Jacobson och Isabella von Hofsten

Den här veckan får vi lära känna de 18 Selmaprisfinalisterna lite bättre. Finalisterna som kommer från hela Sverige har skrivit och gett ut böcker i en lång rad genre. Blir du nyfiken på dem och deras böcker (vilket jag hoppas att ni gör av detta lilla smakprov) klicka gärna på namnet i rubrikerna för att komma till varje författares egna webbsajt (i de fall vi författaren har en).

Liv av Carl-Henrik Monrad-Aas

9789163752001_200_livVad har varit det roligaste med ditt bokprojekt?

Det roligaste var att äntligen ha en färdig bok efter att ha drömt om det i många år. Och inte nog med det, utan en bok som jag verkligen är nöjd med och kan stå för.

Vem är du utanför skrivandet?

Jag är uppvuxen i Göteborg och där bor jag med min familj. Idag jobbar jag med strategi på en digitalt inriktad kommunikationsbyrå som heter DigitasLBi. Tidigare var jag i många år copywriter på olika reklambyråer, men har också varit mycket aktiv inom Greenpeace där jag fortfarande har ett förtroendeuppdrag. Fritiden ägnar jag helst åt familj och vänner. Jag är också väldigt gärna ute i naturen, där jag hittar mycket inspiration till mitt skrivande och fotograferande.

Vad var det bästa med att ge ut din bok själv?

Det bästa var att jag kunde göra boken precis som jag ville ha den, utan kompromisser åt något håll. För mig är helheten viktig, samspelet mellan text, bild, form och material. Eftersom jag hade total kontroll så kunde jag fritt välja allt detta och hålla på kvalitet in i minsta detalj. Därför har det blivit FSC-märkt kvalitetspapper, tryckeri med höga ambitioner, klotöverdrag från Italien och en handgjord skyddskassett. Formen har också blivit precis den som jag och art directorn Jonas Lindblad önskade.

Varannan vecka död av Anita Jacobson

9789163762260_200_varannan-vecka-dod_haftadVem tycker du bör läsa din bok?

Det vore roligt om Babels Jessika Gedin läste den. Vet inte hur pass lyrikintresserad hon är men jag tror hon kan finna igenkänning.

Var i Sverige bor du?

Jag bor ganska precis i mitten av detta avlånga land, närmare bestämt i Stöde utanför Sundsvall i Västernorrland.

Har du läst någon av de andra finalisterna, om inte, vem av de andra finalisterna i Selmapriset är du mest nyfiken på?

Jag har ännu inte hunnit bekanta mig med vad de övriga nominerade har skrivit men känner mig nyfiken på att göra det så snart tid finnes.

Mål i mun av Isabella von Hofsten

9789163753381_200_mal-i-mun-idrott-och-atstorningar_haftadVad handlar din bok om?

En bok för tränare, likväl som för andra ledare inom idrott – ätstörningar är inte en angelägenhet endast för psykiatrin och sjukvården. Syftet med Mål i Mun är bland annat att göra fenomenet ätstörningar mer begripligt för en grupp som behöver ett verktyg i sin vardag. Vi ska ju bli friska av att sporta, inte tvärtom!

Vem eller vilka är dina favoritförfattare?

Karin Alvtegen. Jag gillar psykologiska trillers. Kan också uppskatta det fina samarbetet hon har med sin förläggare. Hur bra resultatet kan bli när det verkligen fungerar.

Astrid Lindgren förstås och Povel Ramel. Kommer inte på några fler…

Vad var det bästa med att ge ut din bok själv?

Att jag fick själv komponera illustrationer med text och omslag. Annars var det inget självändamål att ge ut boken på egen hand. Jag försökte med Idrottens bokförlag första gången 2008. Sedan med 7 eller 8 andra förlag innan jag beslutade att ge ut själv.

Då hade jag hunnit köpa in en lektörsläsning och kontinuerligt blivit korrekturläst och betalat för det.

Lämna en kommentar