Hem Nyheter Möt Selmaprisfinalisterna Maths Nilsson, Catrine Tollström och Kaj Karlsson

Möt Selmaprisfinalisterna Maths Nilsson, Catrine Tollström och Kaj Karlsson

Den här veckan får vi lära känna de 18 Selmaprisfinalisterna lite bättre. Finalisterna som kommer från hela Sverige har skrivit och gett ut böcker i en lång rad genre. Blir du nyfiken på dem och deras böcker (vilket jag hoppas att ni gör av detta lilla smakprov) klicka gärna på namnet i rubrikerna för att komma till varje författares egna webbsajt (i de fall vi författaren har en).

Minotauros tårar av Maths Nilsson

9789175751887_200_minotauros-tarar_haftadVem tycker du bör läsa din bok?

Jag tror att boken kan tilltala dem som gillar en spännande och gripande historia som inte är svart-vit och förhoppningsvis inbjuder till mer filosofiska reflektioner om vad som är rätt och fel, vem som är ond eller god och vad som kan få oss att begå saker vi kanske inte trodde vi var kapabla till och vilka konsekvenser det kan få. Boken utspelar sig i nutid men kretsar runt en verklig händelse på Kreta under andra världskriget och drar en del paralleller mellan dåtidens och nutiden samhällsklimat.

Vem eller vilka är dina favoritförfattare?

Jag är ganska spretig i det jag läser och gillar men om jag ska jag lyfta fram en författare som varit favorit under en stor del av mitt liv så får det bli Stephen King.

Varför sökte jag Selmapriset?

Det är inte lätt att få uppmärksamhet och stå ut i dagens mediebrus, det gäller väl för de flesta författare men i synnerhet om man ger ut sin bok på egen hand och saknar etablerade säljkanaler och ekonomi för reklam. Att vinna Selmapriset skulle, bortsett från prispengarna, innebära en ovärderlig kvalitetsstämpel och något att ”hänga upp” sin bok och namn på. Men framförallt så har bara nomineringen i sig givit glädje och energi att fortsätta skriva. En bekräftelse att spara till de ofrånkomliga stunderna när tvivel och funderingar på varför jag håller på ansätter en…

Bödeln Frälsaren Observatören av Catrine Tollström

9789186775438_200_bfo-bodeln-fralsaren-observatorenVarifrån fick du idén till din bok?

Grundidén dök upp när jag pluggade beteendevetenskap och funderade över hur människor med olika personlighetstyper förändras om de utsätts för ett dödligt hot. Långt senare började jag anteckna sådant som jag tycker att en bra roman ska innehålla, t ex överraskande vändningar, psykologiskt djup, en stark hjältinna, passion, humor, djupa budskap och brutal spänning. Genom nördigt studerade av författarteknik utarbetade jag långa listor med kriterier för hur olika saker ska skildras för att jag ska gilla det. Det tog 10 år innan mitt manus motsvarade alla dessa kriterier, men bokens budskap höll mig motiverad att skriva.

Jag behövde handplocka romanfigurer med helt olika personlighetstyper, samtidigt som de skulle vara narcissistiska och karismatiska. Utifrån det föddes tanken att följa ett tv-team vid produktionen av en dokusåpa på en isolerad ö.

Vad skriver du på idag?

Jag har ett råmanus färdigt till en erotisk kärleksroman med Wanna från Bödeln Frälsaren Observatören som huvudkaraktär. Många läsare har fastnat för henne. Därför får hon en egen berättelse i en genre som passar hennes personlighet.

Romanfiguren Josefine Sanneborn står för mycket humor i Bödeln Frälsaren Observatören och finns även på facebook och twitter. Josefines brutala övertro på sin matlagningsförmåga ger upplägg för en helt galen humor/feelgood/kokbok som nästan är klar.

Utöver dessa två manus har jag kommit ganska långt i en mycket spännande och annorlunda roman som det är för tidigt att berätta om. Förhoppningsvis blir den det bästa jag har skrivit. Jag har dessutom förlagskontrakt på att skriva sju noveller utifrån temat dödssynder.

Vem av de andra finalisterna i Selmapriset är du mest nyfiken på?

Åh, det är så många böcker och författare som verkar intressanta. Spontant är jag ändå mest nyfiken på Anneli Salminen. Vi har inte träffats trots att båda är från Västerås. Det verkar vara en duktig tjej som jobbar hårt och jag ser fram emot att följa hur det går för henne.

Parsifal direktivet av Kaj Karlsson

9789187301766_200_parsifal-direktivet_pocketVem tycker du bör läsa din bok?

Den som suktar efter riktig spänning (till skillnad från mord i pittoresk miljö) i stil med MacLean, Ludlum och Guillous Hamilton.

Berätta ett udda fakta om dig själv

Jag älskar att nörda ner mig i ämnen, oavsett om det är tekniska system för kritisk infrastruktur eller NFL-fotboll där det äntligen vankas Super Bowl.

Vad var det bästa med att ge ut din bok själv?

Att jag fick bestämma allt på egen hand.

Lämna en kommentar