Hem Författare Mari Åberg Vilken genre tillhör denna bok?

Vilken genre tillhör denna bok?

Om du såg den här boken i en bokhandel, vad skulle du gissa att boken handlar om utifrån bokomslaget?
Motivera gärna ditt val.

Skriv en kommentar nedan eller skicka din åsikt till info @ lavaforlag.se. De fem bästa motiveringarna får ett ex av boken när den är utgiven (i september). Lämna gärna den adress du vill ha boken skickad till.

DELA

50 KOMMENTARER

 1. Eftersom jag precis har läst ”Bara en mor” av Ivar Lo Johansson går mina tankar omedelbart till arbetar-roman-genren. Utifrån pojkens kläder gissar att denna roman utspelar sig på tidigt 1900-tal, men kanske också att den sträcker sig en bit fram i tiden. Den lilla pojken kanske växer upp, blir förälskad…. det är något med titeln som för tankarna till romans. Jag blir väldigt intresserad av boken eftersom jag tycker om historiska romaner, speciellt om de andas förälskelse och livsöden, vilken denna bok verkar göra.

 2. Pojken ser otäck ut. Ser ut som en bok som kunde vara skriven av Koontz. Jag skulle inte följa honom över vattnet, till andra sidan. Men han ser ut att vilja ta mig med…

 3. En triller i skärgårdsmiljö (säger bakgrunden). Boken tar sin början under 1970-talet (säger kläderna). Pojken har blivit lovad något (säger titeln), men som inte uppfylls. Pojken bestämmer sig för att hämnas (säger blicken och ansiktsuttrycket) – kanske efter sin död.

 4. Genre: drama. En dramatisk personbeskrivning om en liten pojke som känner sig osedd.
  Nu lurade jag er allt. Ni tror att jag ligger i min säng och sover. Det gör jag inte. Det var en sådan kort saga som du läste för mig. Jag förstod allt att du ville snabba dig på för att springa in till din nya kille. Men jag satte på mig kläderna och hoppade ut genom fönstret och nu tänker jag leka nere vid sjön. Just för att du har sagt att jag inte får gå dit själv. Dumma mamma. Där får du för att du inte ville läsa en lång saga och sitta inne hos mig.

 5. Jag tänker på barnauktioner på startiden. Kanske en pojke som överlever och kan växa och vända sitt öde.

 6. Jag tror att det är en historisk roman där huvudpersonen är pojken på bilden. Utspelar sig under 1900-talets första hälft och han kämpar sig fram genom livet med ett leende på läpparna även om han bär på en tung hemlighet.

 7. Jag tror den är skriven ur ett självbiografiskt perspektiv, där berättaren går från mörkt till ljust och hopp om framtiden.

 8. Hej, skickade en kommentar för ett par timmar sen. Nu ser jag den inte. Har den virvlat iväg annorstädes. I så fall får jag försöka återge det jag skrev.

 9. Hoppsan där dök den upp igen. Då får jag fortsätta skriva på mitt romanmanus istället. Det går väldigt trögt i kväll. Hittar på allt möjligt annat att göra.
  Denna min kommentar har intet att göra med bokomslaget.
  vänliga hälsningar
  Janine Söhr

 10. Fint omslag, lockar till læsning. Søt och busig ser denna lilla pojke ut att vara. Jag som vet vad boken handlar om till viss del i alla fall ska inte gøra någon gissning. Men jag tycker omslaget passar till romanen.

 11. En förälder lovar att hämnas de som mobbat sonen – och fullföljer det löftet. Jag gissar att genren är skräck- ordet konsekvens får mig att rysa. Pojkens infama leende och dimman bådar inte gott – något otäckt kommer att hända här.

 12. Tror det är om andra världskriget. Eller några år bakåt iaf om ennpojke som söker efter lyckan i livet.

 13. Jag tror att denna boken tillhör genre: Skräck.
  Jag associerar direkt till Stephen Kings bok ”Det”.
  Pojken är en förklädd ondskefull varelse som vill locka dig ner i fördärvet.

 14. Jag tror att boken handlar om en pojke med oanade förmågor och ett väl utvecklad sjätte sinne. Min motivering är att pojken på bilden ser ut att veta mer än vad som förväntas av en pojke i hans ålder och han ser mycket nöjd ut med det. Historien utspelar sig på fyrtio- femtiotalet kanske. Genren är relationsroman med andligt/new age-tema.

 15. Hej Kristina,
  mellan Mia Strömberg och Anna H har jag skrivit min kommentar ang. vad bilden uttryckte för mig. Eftersom du har kommenterat alla som har svarat utom min kommentar så tror jag att du har missat den. Är det så?
  vänliga hälsningar
  Janine Söhr

 16. Hej Kristina,
  mellan Mia Strömberg och Anna H har jag skrivit min kommentar ang. vad bilden uttryckte för mig. Eftersom du har kommenterat alla som har svarat utom min kommentar så tror jag att du har missat den. Är det så?
  vänliga hälsningar
  Janine Söhr

 17. Det kvällas efter en dag av sorg i ett hem som inte är vad det borde. Men även mörka dagar finns en vän som är värd namnet och som trots allt ger en gnutta hopp i ett barns ögon. En tröst för alla små.

 18. Skräck genren tror jag. Pojken ser elak ut. Han har tänkt ut något riktigt otäckt som han ska utsätta en vän för som är skyldig honom en tjänst.

 19. En spännande roman. Ser ut som en ensamkommande judisk pojke runt förintelsens tid. Ett löfte om återförening som inte kan hållas, en framtida groende ilska mot nationalsocialism och dess symboliska ansikten. Kampen om att komma till ert annat land utan familj, språk och kultur.

 20. En pojke som växt upp under, om inte eländiga, så åtminstone besvärliga förhållanden, men han visste tidigt sin potential och vad han ville med livet. När han lyckas som vuxen hjälper han gärna andra, men de som gjorde livet tufft för honom visar han ingen hänsyn. Inte ens i familjen.

 21. Jag skulle tro att den handlar om en pojkes uppväxt i tidigt 1900-tal och att handlingen centreras kring ett löfte han ska hålla till någon.

 22. Jag tror den handlar om en pojkes uppväxt för ungefär 100 år sedan. En gripande roman som handlar om det löfte han ger sin far på hans dödsbädd.. Ett löfte han måste infria senare i livet.

 23. Genren måste vara nånting kring 30-40-50talet, kanske handlar det om ett krigsbarn kanske finskt. Han vill åka hem över havet men hamnar vid en insjö någonstans i Sverige.

 24. Så fantastiskt roligt att få läsa alla era svar och gissningar!
  Hälsningar från författaren Mari Åberg

 25. Jag får känslan av att boken handlar om ett av de krigsbarn som kom till Sverige i samband med kriget i Finland. Jag tror man får följa honom på hans livsresa och hans uppväxt i Sverige och hur det gick för honom med vissa tillbakablickar till hans rötter i Finland. Åtminstone hade det varit en intressant historia att skildra. 🙂

 26. Pojken bär på en hemlighet som vi vanliga inte vet ett dugg om. Det syns i hans ögon. Skärpan på pojken och det lite mer avlägsna vattnet får mig att tänka att han är i en annan dimension. Tror att han är död … Löftet är antingen något som getts till honom eller som han har gett till någon och som tvingar honom att leva vidare
  Extremt vacker och talande bild. Jag blir så nyfiken!

 27. Psykologiskt drama med handlingen förlagd i mitten av 40-talet då finska barn kom till Sverige. Detta barn som är placerat i Roslagen har blivit lovat att få återvända till sina närmaste i Finland efter krigets slut men när den dagen kommer visar det sig att hans familj har försvunnit. Detta får till följd att han stannar på platsen i Sverige med förhoppning om att de istället ska finna honom.

 28. Två barn blir ensamma efter deras föräldrars bortgång i samband med olycka. Storasystern ger vid graven ett löfte om att aldrig överge sin lillebror. Oavsett vad. Han söker döden för att återförenas med föräldrarna och drunknar trots systerns ständiga bevakning. Livet blir för systern därifrån en kamp om att finna frid. Skuld och lättnad känslor som styr hennes livsval. De driver henne att leva nära vatten. För påminnelse om ansvar och önskan om förlåtelse. En dag får hon en son. Han har ett budskap…

Lämna en kommentar