Hem Författare Angelika Braun Deckarduo spränger gränserna En bok, en film, en unik lansering

Deckarduo spränger gränserna En bok, en film, en unik lansering

Angelika Brauns deckardebut Regissören är skriven i högt tempo och gör på utmanande sätt upp med förtryck i alla former.
Braun är filmmanusförfattare och skriver just nu på en film baserad på boken. Med sig i projektet har hon skådespelaren Per Morberg som också inspirerat henne till en av bokens huvudpersoner, kriminalpsykologen Björn Fors.

Under en kall och mörk januarivecka hittas döda män runt om i Stockholm. De är alla mördade på ett våldsamt sätt, till synes utan samband och med kryptiska tecken lämnade på kropparna.
Signe Grahn är en ung regissör utan pengar som försöker slå sig fram i den cyniska filmvärlden. Därför tar hon tacksamt emot det oväntade uppdrag som erbjuds henne via nätet, av en man som kallar sig Ola.
Björn Fors, lärare och beteendevetare vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet, blir inkallad som specialist för att ingå i Gärningsmannaprofilgruppen på Rikskrim. Det är med lika delar frustration och lättnad som Björn involverar sig i jakten på mördaren. Han har en trasslig skilsmässa och ett häftigt temperament att bearbeta. Och så måste han ta hand om hunden Aska.
När Björn börjar få brev med filosofiska citat och rituella symboler med koppling till morden tätnar mystiken. Har de att göra med en eller flera mördare? Och varför dyker det upp döda djur på brottsplatsen?

 

När lammen tystnar möter Seven”, skriver journalisten Anton Brisinger, redaktör på Rangoe Magazine i Los Angeles, med skräckblandad förtjusning efter att ha läst manuset. Något som författaren själv kommenterar:

– Det är enorm komplimang men jag tror inte att jag kan leva upp till det.

Boken har flera bottnar, den kan läsas både som en spännande pusseldeckare, en titt bakom kulisserna i den cyniska film- och modevärlden, en psykologisk roman om våld mot kvinnor och en kritik av ett samhälle som inte låter människor vara det de är.

– Jag råkade stå och läsa i tidningen över axeln på en person och blev så upprörd över det jag såg att jag blev tvungen att gå hem och skriva, säger Angelika Braun.

Det finns diskussioner kring en filmatisering av Regissören och flera amerikanska film- och litterära agenturer läser just nu manus. Rollen som den manlige men sårbare kriminalpsykologen är vikt för skådespelaren Per Morberg, som också syns också spela Björn Fors på bokomslaget. Det är en unik lansering som tar diskussionen om hur man kan skapa en berättelse i olika format ett steg längre.

– Ja, Per Morberg är Björn Fors. Jag kan inte tänka mig någon som skulle passa bättre än han att gestalta den här mångfascetterade personen, säger Angelika.

Angelika Braun är utbildad filmare och har gjort långfilm, kortfilm, musikdramer, teaterpjäser och spelmanus. Tillsammans med naturfotografen Mattias Klum har hon också givit ut en barnbok, Afrikas hemlighet.

Hon är yngst i den kreativa systertrion Braun som förutom henne själv består av konstnären Maja och designern Linnea.

Regissören har recensiondag den 20 oktober.

För recensionsexemplar, författarfoton och intervju var vänlig kontakta:

Maria Ringblom
Ringblom Relations
+46 707 76 28 30
[email protected]

 

Jimmy Sjökvist
[email protected]
073-6894122

Lava Förlag – Böcker som lönar sig

Lämna en kommentar