Hem Författare Lina Rask Världens största SKAM-konto skam2016 släpper bok om att inte känna skam.

Världens största SKAM-konto skam2016 släpper bok om att inte känna skam.

 

Vi pratar sällan om vad vi skäms för och ändå är skam något vi alla känner, eller i alla fall har känt någon gång. I tonåren skäms vi som mest – för våra kroppar, för att inte duga, för våra pinsamma föräldrar, larviga syskon, för att vi inte har råd med märkeskläder, statusprylar, för våra prestationer etcetera …

Men så 2015 hände något: den norska ungdomsserien Skam hade premiär på SVT och skam blev ett hett samtalsämne, särskilt i sociala medier bland ungdomar. Bloggaren och influencern Lina Rask startade instamgramkontot @skam2016 som fick fler och fler följare, i dag är kontot uppe i nästan 220 000 personer.

I sin debutbok Känn ingen skam berättar 18-åriga Lina Rask ärligt och uppriktigt om sina skamkänslor och tillkortakommanden under rubriker som kärlek, alkohol, övergrepp, ångest, vänskap, utfryst, svek, mobbning med mera. Och som en löpeld genom boken går hetsen i sociala medier.

Genom att dela med sig av sina erfarenheter hoppas Lina att kunna ge unga människor styrka att våga prata om sina problem och livshändelser utan att behöva skämmas. Bokens förord är skrivet av gestaltterapeuten Jojo Tuulikki Oinonen som specialiserat sig på forskning om skam, stolthet och sårbarhet och som även utbildar och föreläser om skam.

”Det krävs en tonåring som klarar att vara öppen med sin skam för att andra ungdomar ska våga följa efter. Boken riktar sig till ungdomar, men kommer även vara viktig läsning för föräldrar som växte upp under en annan tid och med andra förutsättningar än dagens ungdomar.”

Lina Rask är även en av personerna som TV-serien Skam är baserad på.

Lina Rask är en av Sveriges största bloggare med närmare 350.000 läsare i veckan. Lina driver även instagramkontot @Skam2016 med snart 220.000 följare vilket gör henne till en av landets yngsta influencers. Lina Rask bor i Dalarna med sin familj.

För mer information och recensionsexemplar, var vänlig kontakta:

Jimmy Sjökvist

[email protected]

Lava Förlag – Böcker som lönar sig

Lämna en kommentar