Sex procent

2023

Vardagen som pågår bakom fängelsets ogenomträngliga stängsel är hård och oförsonlig.

 

Stella avtjänar ett fängelsestraff och kämpar mot sug efter droger och traumatiska minnen från sitt liv. Ett brutalt mord spelas ständigt upp i hennes undermedvetna. Ett mord som kräver ett avslut, en hämnd, för att Stella ska kunna gå vidare. Samtidigt känner hon en stark längtan till förändring och att leva ett bättre liv tillsammans med sin dotter, som hon inte ens vet var hon befinner sig.

 

Emilia har kluvna känslor när det kommer till sitt arbete som kriminalvårdare. Att kunna hjälpa dessa utsatta kvinnor, som inte sällan är lika mycket offer som förövare, är meningsfullt och tillfredsställande. Men att vinna deras tillit är svårt. Samtidigt gäller det att vara på sin vakt och inte lita på någon – allra minst sin chef som gör allt för att kontrollera och dupera sin omgivning. Något som till slut får fasansfulla konsekvenser.

 

Ett särskilt band skapas mellan Stella och Emilia och tillsammans planerar de att starta ett projekt speciellt utformat för kvinnor på anstalt. De sex procent av alla intagna på Sveriges fängelser som är kvinnor. De sex procent som inte tillåts ta plats inom kriminalvården utan där resurserna går till de övriga 94 procenten: männen.

ISBN 9789189741959

Rekommenderas för dig