I skuggan av ett trauma lyser Vegastjärnan

2023

Gunnel och hennes mamma är på väg norrut. Fort rusar tåget in i det norrländska landskapet när hennes mamma säger: ”Din mormor är inte din riktiga mormor, du har en annan mormor också. Hon heter Jenny och bor i Korpilombolo.” Förvånad blir Gunnel inte. Tvärtom. Är det inte det hon hela tiden anat, att mamma haft ett annat liv som ingen pratat om? En hemlighet?

 

Snart sexåriga Gunnel anländer till ett nytt landskap, okänt, men ändå så välbekant. Bort från oro och föräldrarnas många bråk – till norrsken, renar, hjortronmyrar, och en hund att älska. För hennes mamma är resan inte lika enkel. Tjugofem år tog det innan Vega återvände till sina biologiska föräldrar och syskon, präglad av minnen från att bli bortlämnad till en rikssvensk familj som varken förstod hennes språk eller djupare identitet. Varför flyttade de på henne? Vilka krafter låg bakom?

 

I skuggan av ett trauma lyser Vegastjärnan är en släktkrönika som utspelar sig under 200 år. Med start i Tornedalen i slutet av 1700-talet, sträcker sig romanen till 1967 med några utvikningar in i dagens samhälle. Berättelsen, som är inspirerad av författarens egna upplevelser, handlar om tillit, svek och separation, om att pendla mellan olika hem, och om konstens och naturens förmåga till läkning.

ISBN 9789189723160

Rekommenderas för dig