Trollkarlen

Denna spännande historiska fantasy, som myllrar av slaviska gudar, andar och väsen av alla de slag, utspelar sig i Kievrus på 900-talet. Där strider två bröder om makten över riket – Kievfursten Jaropolk och Novgorodfursten Vladimir. Till sin hjälp har de vojvoder och varjager, som är både trogna och förrädiska. Men är det verkligen säkert att den som verkar god och på rätt sida verkligen är det? Och vems sida är den rätta?

Vi får följa syskonen Jegosja och Nastiona, som oförskyllda tvingas fly från sin födelseby i de sägenomspunna Myrmarkerna mellan floderna Ravan och Tigoda, lite bortom den flod som förenar Varjaghavet med sjön Nevo. Omständigheter de själva inte rår över skiljer dem åt, och de hamnar i miljöer och situationer där de agerar på diametralt olika sätt.

Nastiona blir Polotskfurstedottern Rognedas förtrogna, och tillsammans avvärjer de en konflikt som annars hade slutat med blodvite. Kievfurstens befälhavare Varjazjko, tar först motvilligt Nastiona under sina vingars beskydd. Han vill så väl, men …

Jegosja tar värvning i furst Jaropolks hird. Längs sin väg, kantad av äregiriga vojvoder och försåtliga andar, beskyddar han storfursten från Orejs förtrollade och hotande svärd.

Parallellt får vi följa Siroma, den slaviske boskapsguden Veles odödlige offerpräst, som gör allt för att skydda sin gud mot den nye kristne Guden, när furst Vladimir tänker införa en ny tro i Rus.

ISBN 9789189484412

Rekommenderas för dig