Välja fritt

Emelie går igenom tre svåra händelser i olika faser av livet.

Som tonåring på 1990-talet upplever hon ett abrupt avslut på en relation med en pojkvän och samtidigt vänder sig hennes bästa vänner emot henne. Det börjar också gå rykten om henne och hon anklagar sig själv för det som händer.

När hon precis tagit studenten skiljer sig hennes föräldrar. Mamman blir lämnad och kommer aldrig vidare känslomässigt efter det. Emelie måste därför ta hand om henne och försöka få henne att må bättre.

I den tredje delen blir mamman allvarligt sjuk. Hon har fortfarande svårt att hitta mening i livet och har mycket bitterhet kvar gentemot sin förra man.

 

Teman som återkommer i Emelies reflektioner handlar framförallt om skuld, ansvar och existensen. När har vi skuld över våra handlingar, hur påverkar de andra och oss själva? Vad finns det för gränser för det ansvar vi måste och bör ta för andra människor? En viktig fråga som de svåra händelserna väcker hos Emelie är i vilken utsträckning vi väljer våra liv och i vilken utsträckning vi är förutbestämda att göra det vi gör på grund av vårt biologiska och sociala arv.

ISBN 9789189723900

Rekommenderas för dig