Hem Nyheter Idag gästas Lavabloggen av Maria Edgren som uppma…

Idag gästas Lavabloggen av Maria Edgren som uppma…

Idag gästas Lavabloggen av Maria Edgren som uppmanar alla med författardrömmar att strunta i trender och skriva om det man själv brinner för!

Följ din inre röst och skriv om det du vill – inte vad förlagen frågar efter!

MariaEdgrenHela tiden får vi veta vad som är den senaste hypen inom litteraturen; deckare, romance eller fantasy som utspelar sig i Sverige. Men vad händer om jag själv inte skriver detta? Är jag bortsorterad som blivande författare redan då?
Jag kan ärligt berätta för er att jag inte är alls intresserad av trender, egentligen. En trend för mig är snarare ett lämnat avtryck i tiden, ett tidsdokument – ett bokmärke. Självklart följer jag med i utvecklingen, i alla debatterna kring utgivning men jag hoppar inte på tåget. Jag har min egen väg att vandra, förstår ni. Jag vill vara min egen röst och lyfta den bland alla andra som hörs. Jag vill vara min egen, inte ytterligare en i mängden. Mina läsare ska kunna känna igen en bok som är skriven av just mig.
2012 var det år som jag tog mitt skrivande på allvar, det var där och då jag bestämde mig för att vara en skrivande människa.
Allt var helt nytt i början och det är nyttigt att ibland ta en titt på resan som man har gjort, för visst har det varit en resa. Jag vill nu inspirera dig, blivande författare, till att våga ta tag i din dröm och därför ge lite tips och råd på vägen som man kan behöva när man vill följa sin författardröm.

  1. Släpp alla negativa tankar och släng jante i papperskorgen. Du har en dröm och det är bara du som kan leva den, ingen annan. Vill du inte berätta om drömmen för någon, gör inte det. Känn efter vad som känns bäst för dig.
  2. Många tankar kan dyka upp i huvudet. En återkommande för mig var ”hur ska lilla jag från sörmländska skogen, kunna slå igenom. Jag är ju inte någon som har de rätta kontakterna” Spola allt sådant. Visst är kontakter bra och du har god tid att bygga upp ditt varumärke. Ett sätt att visa upp ditt författarskap är att starta en blogg. Det gjorde jag, efter vissa påtryckningar från förläggare. Och nu efteråt är jag tacksam för det. Jag har många läsare och har knutit nya kontakter och mitt nätverk har vidgats. Dessutom är det många förlag som läser författares/blivande författares bloggar.
  3. Skriv, skriv och skriv! Använd alla timmar du kan få på dygnet. Går det att skriva om man har familj och barn och annat jobb? Ja, det går och får du det att funka är du en mästare i planering och borde få pris för det! Det handlar om att göra och inte skylla på en massa ursäkter hela tiden. Huset rasar inte pga lite dammråttor i hörnorna, jag lovar! Ta kontroll över din dröm och skriv! Strunta i eventuella kommentarer från omgivningen. Att leva sin dröm kan för många vara direkt hotfullt. Många lever sina liv med borttappade drömmar, uppskjutna drömmar och istället blir det bittert och man kan drabbas av avundsjuka när någon faktiskt visar mod. Strunta i det! Visa istället att det faktiskt går och förmedla det. Vem vet, kanske du kan inspirera andra till eget skrivande.
  4. När du väl har något att presentera, var noga med att kolla upp förlagen innan. Vad ger förlaget ut för böcker? I vilka genrer? Hur kan man sända in manus? Tyvärr finns det några gammeldags förlag kvar som bestämt vill ha in manus i pappersformat – koppla på charmen och be mycket vänligt i ett mail att få sända in via mail. Detta besparar miljön massor! Och din plånbok, för det är inte billigt med alla dessa kuvert, papper, bläckpatroner samt frimärken.
  5. Var beredd på att du kommer att få vänta på svar från förlagen. Det tar lååång tid, tro mig. Ibland lite väl lång tid.
  6. Tänk igenom vad du vill ha av ditt förlag. Att vara författare är oerhört mångfacetterat. Ja, det är så många bitar man måste få med och att bara skriva ett manus räcker inte. Du måste ha ett driv, engagemang, massor av extratid på dygnet, marknadsföra och prata om din bok kors o tvärs genom landet. Och det gör man. Men jag väljer med omsorg och säger också nej till saker.
  7. Lycka till, skrivande handlar inte om att passa in utan snarare att öppna dörrar till nya världar och verkligheter och att välkomna in dina läsare till din värld.
  8. Låt ditt skrivande bli fritt, skriv om det DU vill, inte det förlagen vill ha!
  9. Ledstjärnor på vägen: Var kreativ i den skapande processen, det finns inga rätt eller fel när du är inne i skrivflow. Redigeringen kommer sedan. Ha inte orealistiska krav på dig själv och ditt skrivande – bestsellers skriver man inte på en dag!

Vid pennan/ Maria Edgren
Vill du läsa mer om mig kan du kika in på min författarblogg eller följa mig på twitter @edgren77.

Lämna en kommentar