Lavaförfattare i media och BTJ

Vi på Lava förlag arbetar aktivt med marknadsföring och PR för våra författarskap, allt för att skapa de bästa förutsättningarna för att lyckas för varje enskild titel. Och det syns! Att många av våra böcker når ut så pass väl samt får ett gott omdöme av BTJ är i sig ett gott betyg till inte minst våra redaktörers arbete. Det är nämligen så att en bok som inte är tillräckligt genomarbetad ger sämre möjlighet att nå ut till bokläsare.

I denna artikel har vi samlat ett urval av den positiva medieuppmärksamhet som ägnats åt våra författare. Vi har även valt att ta med ett urval av de fina recensioner våra böcker fått av BTJ — det är ett högt kvalitetsbetyg som visar på den höga nivån vår utgivning i allmänhet håller. Du kan läsa mer om vad BTJ är och hur de värderar böcker  i denna artikel.

Urval av framträdanden i media

David Stenholtz, Kostens kraft, maj 2024

I veckans nummer av Hemmets Veckotidning kan läsarna ta del av ett omfattande reportage om boken ”Kostens Kraft” av författaren och onkologen David Stenholtz. Boken utforskar övergången från blandkost till att äta hela vegetabilier och hur det påverkar kroppen.

Gun-Inger Kjellander, De tre musketörerna, SVT Babel den 29 mars 2024

Babel

Gun-Inger Kjellander deltog i literaturprogrammet Babel den 29 mars, där Babel möter författaren Gun-Inger för att diskutera hennes deckare, eller så kallad feel-real, “De tre musketörerna”. En spännande berättelse som tar läsarna in i den skumma världen av fastighetsaffärer och intriger. Du kan se Gun-Ingers inslag från ungefär minut 30 i programmet.

Iliana Elea, Emma: en erotisk berättelse, SVT Babel den 15 mars 2024

Babel

Ilian Elea deltog i literaturprogrammet Babel den 15 mars, där hon bland annat pratade om sin bok Emma: en erotisk berättelse. Du kan se Ilianas deltagande från ungefär minut 30 i programmet.

Mats Hilte, Den moderna kärleken, Dagens nyheter den 1 januari 2024

DN Insidan

DN Insidan intervjuar Mats Hilte, som tidigare gett ut boken Den moderna vänskapen och som är aktuell med boken Den moderna kärleken som kommer ut på Lava förlag under 2024, om hur olika vänskapsrelationer ser ut och fungerar.

Cecilia och Fredrik Blomqvist, Lust och fägring, TV4 Nyhetsmorgon den 11 maj 2023

TV4 Nyhetsmorgon

Maria Larsson, Nu blundar de som tror sig se, TV4 Nyhetsmorgon den 28 december 2023

TV4 Nyhetsmorgon

Maria Larsson berättar om sin uppväxt i småstaden och om hur hon kände sig tvungen att dölja sin sexuella läggning under hela sin uppväxt. Hon är aktuell med boken Nu blundar de som tror sig se, som är köpbar på Adlibris och Bokus.

Martin von Pfaler, Den förgiftade källan, Sveriges Radio Finska den 28 december 2023

Sveriges Radio Finska

Martin von Pfaler pratar om sin bok samt on barnlitteratur i allmänhet. Martin har gett ut boken Den förgiftade källan som du köper på bl.a. Adlibris eller Bokus.

Cecilia och Fredrik Blomqvist, Lust och fägring, TV4 Nyhetsmorgon den 11 maj 2023

TV4 Nyhetsmorgon

Cecilia Blomqvist berättar om sin ME-diagnos och hur familjen hanterade sjukdomen bl.a. genom att dyka in i litteraturens värld. Fredrik Blomqvist har gett ut boken Lust och fägring – du kan köpa den av Adlibris eller Bokus.

Jenny Ström, Sjukt frisk, TV4 Nyhetsmorgon den 30 maj 2023

TV4 Nyhetsmorgon 

Jenny Ström fick sin MS-diagnos efter att en längre tid ha levt med många olika diffusa symptom. Hon har skrivit boken Sjukt frisk för att hjälpa och motivera andra som fått denna diagnos. Du kan köpa boken på Adlibris eller Bokus.

Felix Lundevall, Vargnätet, Resumé den 17 mars 2023

https://www.resume.se/kommunikation/medieval/har-sett-internets-morka-bakgator-som-marknadsforare–nu-slapper-han-spanningsroman-om-ad-fraud/

Marknadsföringskonsulten Felix Lundevall berättar om sin spänningsroman Vargnätet, som handlar om den till synes tråkiga IT-konsulten Leif som dock visar sig samla in personuppgifter för att sedan sälja dessa vidare till kriminella. – Jag ville skriva en bok som handlar om hur företag som Google och Facebook sparar information om oss. Men i stället för att använda datan i marknadsföringssyften ville jag berätta om hur den potentiellt kan användas till att utföra mord och terroristattentat, berättar Felix. Du kan köpa boken här: Adlibris, Bokus.

Louise Arvidsson, Morgondagens könsroller, Stora relationspodden den 27 april 2023

Acast Stora relationsguiden

Louise Arvidsson deltar i Aller medias podcast Stora relationspodden, där hon pratar om jämställdhet inom relationer och hur statistiken visar att jämställda par har en större chans till en lyckad relation. Hon har gett ut boken Morgondagens könsroller och du kan köpa boken på Adlibris och Bokus.

Jannice Eklöf, 30 månader, Måbra den 17 april 2023

https://www.motherhood.se/mammaliv/jannike-eklofs-dotter-cancer/

Jannice Eklöf, som skrivit den gripande boken 30 månader som handlar om hur hennes då fyraåriga dotter fick en cancerdiagnos, intervjuas i Måbra. Under två och ett halvt års behandlingar kastas familjen mellan hopp och förtvivlan, med såväl glädje som sorg ständigt närvarande. Du kan köpa boken här: Adlibris, Bokus

Emma Alexson Accaoui, Från fritt fall till hopp, Icakuriren den 25 maj 2023

https://www.hemtrevligt.se/icakuriren/artiklar/kropp-sjal/20230525/hoppa-fallskarm-utmana-angest/

I Emma Alexson Accaouis bok Från fritt fall till hopp berättar hon öppenhjärtigt om hur hon fann inre trygghet och ro i fallskärmshoppningen och hur den hjälpte henne komma till rätta med sin ångestproblematik. I denna intervju berättar Emma sin historia. – Genom min bok vill jag hjälpa andra och visa att det går att leva det liv man drömmer om, ingen är ensam om att må dåligt. Jag föreläser och är väldigt öppen med min historia. Nu skäms jag inte längre för den. Det är inget konstigt att ta hjälp, det är en styrka och inte en svaghet.

Du kan köpa boken via Adlibris och Bokus.

Ovanstående är bara ett litet urval av alla medieframträdanden våra författare deltagit i, av utrymmesskäl har vi bara kunnat ta med ett litet antal av den positiva publicitet våra författare får på regelbunden basis.

Urval av BTJ-recensioner

Nedan har vi publicerat utdrag av ett litet urval av de BTJ-recensioner vi fått under den senaste tiden. Av utrymmesskäl har vi tyvärr enbart kunnat ta med ett mindre antal böcker i sammanställningen (bara under 2022 recenserades hela 34 titlar utgivna på Lava), detta är alltså bara en liten del av de recensioner vi fått för våra författares böcker. 

Jan Magnusson och Susanne Nordqvist, ill. Mikael Wallmark, Vi ser på vatten under ytan. Fakta och experiment., BTJ-häftet nr 7, 2024

Betyg: 4 (mycket bra)

Lektör: Gunilla Essén

Denna kombinerade fakta och experimentbok om vatten av Jan Magnusson och Susanne Nordqvist, som gjorts i samarbete med Linnéuniversitet, har syftet att sprida kunskap om och öka förståelsen för detta livsviktiga element. Författarna lyfter fram alla olika sorters vatten (…) läsaren får också en historisk tillbakablick om hur livet började. (…) Boken är rikligt illustrerad av Mikael Wallmark med tecknade bilder i färg, som förtydligar och berikar texten. (…) Samspelet mellan författare och illustratör skapar en fin och innehållsrik helhet och gör boken
tillgänglig för många.

Hanna Björknäs och Sofia Jigrud, Platt, BTJ-häftet nr 17, 2023

Betyg: 5 (briljant)

Lektör: Sanna Godenäs

Kvinnor som drabbas av bröstcancer och tvingas genomgå mastektomi ges alltid information om bröstrekonstruktion, men sällan eller aldrig information om alternativet, en platt bröstkorg. (…) I intervjuboken Platt medverkar femton kvinnor som alla har valt att avstå bröstrekonstruktion. De har inte bara fått kämpa mot cancer utan även mot vården som till varje pris velat pådyvla dem rekonstruktion (…) Författarna till boken, Hanna Björknäs och Sofia Jigrud, har själva haft bröstcancer och de tycker det är viktigt att den ickerekonstruerade kroppen får visas upp och normaliseras. (…) Platt är en mycket välskriven, berörande och skrämmande bok.

Ankie Almroth (text), Mina Rindetoft (illustration), Att ha en sjuk mamma – Jonnas berättelse, BTJ-häftet nr 16, 2023

Betyg: 4 (mycket bra)

Lektör: Annette Sjöberg

Jonna är sju år och har ofta ont i magen. Oron gnager i henne – hur ska mamma vara idag och vilka vänner kommer hon bjuda hem? (…) Att ha en sjuk mamma, Jonnas berättelse är en uppriktig bok om att ha en förälder i missbruk. Författaren Ankie Almroth har skrivit en berörande och rak berättelse om Jonna som blir lämnad vind för våg. (…) En perfekt bok för socialtjänst, bibliotek och skolor.

Emanuella Sjögren, Too good to waste, BTJ-häftet nr 9, 2023

Betyg: 4 (mycket bra)

Lektör: Natalia Walawender

Too good to waste lånar begreppet ”cirkulär” och guidar läsaren till en matlagning fri från rester och spill. Förutom tips och inspiration för bättre måltidsplanering presenteras ett tiotal färdiga menyer där samma grundingredienser används till flera olika rätter. (…) Författaren skriver på ett levande och lättillgängligt språk (…) inga förkunskaper krävs och boken kan läsas även av yngre läsare. Recepten är överskådliga och enkla att följa. Varje uppslag pryds av ett stort fotografi i färg (…) bilderna är tagna av matfotograf David Back.

Köp boken: Adlibris, Bokus

David Stenholtz, Kostens kraft, BTJ-häftet nr 9, 2023

Betyg: 4 (mycket bra)

Lektör: Ylva Floreman

Ta makten över din hälsa, uppmanar överläkaren David Stenholtz i boken Kostens kraft. Hjärt- och kärlsjukdom, åderförkalkning, diabetes typ 2 och högt blodtryck är våra folksjukdomar. Genom att övergå från blandkost till hela vegetabilier kan vi bromsa sjukdomsprocesser, och i bästa fall bli helt friska. (…) Författaren gör en imponerande lättfattlig genomgång av matens potential. Boken är gedigen och övertygande.

Jonas Hultkvist, Mordet på Per Albin, BTJ-häftet nr 3, 2023

Betyg: 4 (mycket bra)

Lektör: Nils Ahnland

Året är 1939. En grupp bestående av svenska nazister inom politiken, militären och näringslivet samt den tyske befälhavaren Hermann Göring planerar att mörda Sveriges statsminister Per Albin Hansson. En marionett ska tillsättas i hans ställe i syfte att låta Tredje riket få tillgång till svensk järnmalm till den tyska vapenindustrin. (…) Tonen är respektlös och ironisk utan att det för den skull blir överdrivet, och intrigen är spännande och relativt trovärdig trots att den är skruvad. Jag har ingen aning om hur mycket eller lite i Hultkvists roman som är hämtat från verkligheten men det är inte det som är poängen.

Mats Ulfendahl, Forskning och pengar, BTJ-häftet nr 6, 2022

Betyg: 5 (briljant)

Lektör: Bosse Forsén

Fokus i denna innehållsrika och intressanta bok ligger i skärningspunkten mellan de som söker forskningsanslag och de som har att bevilja sådana.(…) Mats Ulfendahl, med gedigna erfarenheter från båda sidor, bygger i Forskning och pengar nya och öppna reflekterade broar mellan dessa världar.