Vad du bör tänka på innan du skickar in ditt manus till ett bokförlag

Har du skrivit färdigt ett manus och vill få det utgivet av ett förlag? Se till att maximera dina chanser att få det utgivet på förlag genom att läsa denna guide för manusinlämning. Genom att förbereda dig och vara noggrann med att verkligen arbeta igenom ditt manus innan du lämnar in det ökar du dina chanser till att bli antagen väsentligt. Samma sak gäller följebrevet – ett välskrivet och koncist sådant hjälper dig att sticka ut bland alla manus som förlagen får in och ökar också chansen till att ditt manus antas.


Bearbeta och vässa ditt manus

Innan du lämnar in manuset till förlaget bör du ha arbetat igenom det ordentligt, manuset ska vara så bra som du kan leverera. Försök gå igenom manuset med kritiska ögon. Är det en roman bör du fokusera på följande:

 

  • Hur fungerar den dramatiska kurvan?
  • Är alla scener nödvändiga, tillför de berättelsen något?
  • Är du konsekvent i användandet av tempus?
  • Är du konsekvent i perspektiv (berättaren)?
  • Är vändpunkten rätt placerad?

Är det en fackbok du vill ge ut bör du fundera över dessa saker:

  • Är boken logiskt uppbyggd?
  • Berör du din målgrupp?
  • Har du en bra balans mellan partier av fakta och lättare delar?

Är du osäker?

Är du osäker på dessa saker rekommenderar vi varmt att du anlitar en extern lektör för ett utlåtande. Försök hitta en professionell lektör som har språk som yrke, ger du det till en vän eller familjemedlem är risken stor att de inte har de nödvändiga kvalifikationerna för att bedöma ett manus på detta sätt, samt att de är för positivt inställda – de vill ju att du ska lyckas och de vill peppa dig! Ofta har personer som står författaren nära svårt att ge relevant kritik.

Vi på Lava förlag kan hjälpa dig med detta, klicka här för att komma i kontakt med oss.



Glöm inte korrekturlänsningen!

När du är nöjd med själva innehållet så måste du se till att rensa texten från språk- och stavfel. Inget förlag accepterar annat än enstaka slarvfel. Ett manus med för låg språklig nivå avslöjar en författare som är slarvig, det ger också en hänvisning om att författaren varken kan eller vill lyfta texten till en svenska som krävs för utgivning.

Många författare blir hemmablinda av att arbeta med sitt manus, har du möjlighet rekommenderar vi varmt att du anlitar en professionell korrekturläsare. Det kommer stärka språket ytterligare och se till att manuset verkligen är redo för att skickas in till förlag. Om du önskar kan du anlita oss för korrekturläsning av ditt manus.

  • Nu är det dags att göra ditt manus så lättläst som möjligt:
  • På titelsidan ska titeln, ditt namn och dina kontakt­uppgifter finnas.
  • Gäller det en fackbok tar du med innehållsförteckning.
  • Använd ett lättläst standardtypsnitt som Times New Roman eller Calibri.
  • Använd generösa marginaler.
  • Rubrikerna ska vara spar­smakade och enhetliga.
  • Glöm inte att sidnumrera.

Följebrevet

Det flesta förlag vill att du skriver ett kort följebrev. Det bör inte vara längre än en luftig A4. Här försöker du ringa in vem du är och har det bäring på det manus du skickar in så är det ett extra plus. Det kan röra sig om special- eller fackkunskaper som är relevanta för boken du skrivit, eller att du arbetar som fritidspedagog och har levererat ett nydanande barnboksmanus. Försök att presentera dig som Författaren, inte som vilken person som helst. Idag är det ofta en fördel om författaren är aktiv på sociala medier, lägg gärna till länkar till Facebook- och Instagramkonto om det är kanaler som du tror kan vara attraktiva för förlaget och boken.

Många förlag vill att du anger genre på boken. Var ärlig, skriv inte att det rör sig om en spänningsroman för att du hoppas hamna överst i läshögen. Har du anlitat en professionell korrekturläsare bör du nämna detta i följebrevet, det signalerar till förlaget att bokens språk håller en hög nivå och även om förlaget (ifall du blir antagen) kommer korrekturläsa manuset ytterligare innan det går vidare till tryck innebär ett språkligt korrekt manus mycket mindre jobb för förlaget. Detta gör att förlagets kostnad minskar och ökar självklart chansen att de kommer anta just ditt manus.

Glöm heller inte att läsa på förlagets hemsida vad de söker och om de har några specifika önskemål kring hur de vill att manusinlämning ska ske. Om du som författare på slentrian skickar ut samma mejl och följebrev till alla förlag du kan googla fram leder det ofta till att manuset hamnar i papperskorgen direkt.

 


Synopsis

Förlag brukar även uppskatta att du bifogar ett synopsis, håll även detta kort och kärnfullt. Det ska sammanfatta handlingen i korta drag. En författare som inte kan sammanfatta sitt eget manus är inte meriterande, tro inte att ett längre och mer ingående synopsis ökar dina chanser – snarare tvärtom.

Förlagets svar

Det troliga är att du får ett trevligt “nej tack”. Deppa inte! De allra flesta blir refuserade, och många försöker igen med ett reviderat manus. Välskrivna manus i populära genrer som spänning och feelgood har störst chans att antas.

Skriver du en självbiografi eller i t.ex. terapeuftiskt syfte kan marknanden vara begränsad och förlaget refuserar även om det manus du skickat in är både välskrivet och intressant. Generellt gäller det för välskrivna manus i kommersiellt smala genrer att du bör fundera på att ge ut boken med hybridmodell. Du får ge ut din bok och förlaget får en bok att vara stolta över i sin utgivning.

Att skriva är ett hantverk. Många framgångsrika författare har flera böcker bakom sig och med varje bok utvecklas förmågan och du tar med dig nyvunna insikter och färdigheter in i nästa bokprojekt. I vissa fall är det inte alls en dum idé att satsa på egenutgivning och se det som övning på vägen mot förlagskontraktet.

Insänt material

Förlaget tar inget ansvar för av författare inskickat material, varken i fysisk eller digital form och har heller ingen skyldighet att returnera insänt material till författare.