Hem Nyheter Möt Selmaprisfinalisterna Nina Karp, Mattias Engström och Charlotte Wikhall

Möt Selmaprisfinalisterna Nina Karp, Mattias Engström och Charlotte Wikhall

Den här veckan får vi lära känna de 18 Selmaprisfinalisterna lite bättre. Finalisterna som kommer från hela Sverige har skrivit och gett ut böcker i en lång rad genre. Blir du nyfiken på dem och deras böcker (vilket jag hoppas att ni gör av detta lilla smakprov) klicka gärna på namnet i rubrikerna för att komma till varje författares egna webbsajt (i de fall vi författaren har en).

Jag vill att du går nu av Nina Karp

9789198170108_200_jag-vill-att-du-gar-nu_pocketVarifrån fick du idén till din bok?

Idén till min första roman växte fram under många år. När jag väl påbörjade boken hade jag flera av karaktärerna på plats, men romanen har sedan tagit andra former och andra vägar flera gånger och karaktären som från början var huvudpersonen finns faktiskt inte mer. Det blev istället bipersonerna som tog över huvudrollerna. En mycket intressant iakttagelse när man som författare inser att ens karaktärer får liv och börjar agera självständigt! Romanen påbörjades på allvar under mina två år på Lunds Författarskola då jag hade både tiden och inspirationen att kunna skriva på heltid.

Var i Sverige bor du?

Jag bor under delar av året i Spanien. Dock bor jag fortfarande största delen av året i Sverige, vid havet precis utanför Malmö. När jag är i Sverige undervisar jag i kreativt skrivande och i Spanien ägnar jag mig åt mitt eget skrivande.

Varför sökte du Selmapriset?

Jag sökte Selmapriset av olika anledningar. Dels är det självklart en fördel för spridningen av min roman om den vinner ett pris; dels är det en heder och en ära för mig både som person och författare att vinna ett romanpris. Pengarna är det minst viktiga även om det förstås aldrig är fel med lite extra pengar.

Enklaven av Mattias Engström

9789163764615_200_enklaven_haftadVad har varit det roligaste med ditt bokprojekt?

Att känna hur karaktärerna tog form och blev levande i takt med att boken växte fram. När man kan känna så djupt för en karaktär att man utvecklar en empatisk relation. Detta var riktigt spännande. I slutfasen av boken var det också inspirerande att hugga tag i alla praktiska och estetiska aspekter som bokomslag, promotionmaterial och annat.

 Berätta ett udda fakta om dig själv.

Jag brinner för att utforska och lära mig nya saker – just nu håller jag på med järnsmide! Är medlem i brukssmederna i Österbybruk.

Varför sökte du Selmapriset?

Jag tycker att egenutgivarna behöver mer uppmärksamhet. Egenutgiven litteratur kämpar för att ta sin plats på den kommersiella arenan och att hitta sina läsare i konkurrensen från väloljade förlagsmaskinerier. Att söka Selmapriset var en självklarhet.

Mirakeldagar av Charlotte Wikhall

mirakeldagarVad handlar din bok om?

Livet blir ofta inte som man tänkt sig. Den framgångsrika mäklaren Anna mister båda sina ben och blir fast med mannen hon har tänkt att lämna. Men mitt i all bitterhet och den inrutade vardagens rutiner dyker Martin upp ifrån ingenstans och det förflutna gör sig påmint.

Var i Sverige bor du?

Jag bor med familjen i ett ler- och halmhus ute i skogen mellan Gräfsnäs och Loo.

Vem av de andra finalisterna i Selmapriset är du mest nyfiken på?

Har tyvärr inte läst någon av de andra finalisterna. De flyende skyldiga av Conny Palmkvist verkar intressant och välskriven.

Lämna en kommentar