Ammorna vid allmänna barnhuset

Ammorna vid Allmänna Barnhuset skildrar kvinnorna i ett av världens äldsta yrken. De vars röster från det förflutna inte hörs och som trots sin centrala roll i människors liv bara skymtar förbi i historiens utkanter. Det handlar om ammorna – de kvinnor som lämnade sina egna barn för att föda upp andras avkomlingar.

Vilka var det som använde sig av ammor och vilka var de kvinnor som tog anställning som ammor? Vad fick dessa kvinnor att med sin bröstmjölk föda upp en annan kvinnas barn? Vad fick dem att ta steget att överge sina egna barn och ta anställning som amma?

Vi vet inte så mycket om dem. De skymtar i historien men då oftast som bifigurer och de kommer sällan till tals. Deras röster från det förflutna hörs knappast och några skrifter eller uttalanden har de sällan lämnat efter sig.Det börjar med författaren August Strindberg och hans ammor och sträcker sig fram till dagens pris på bröstmjölk som levereras till sjukhusens modersmjölkcentraler. Däremellan handlar det om ”yrkets” historiska bakgrund och intervjuer med kvinnor som arbetat som ammor i familjer och på Allmänna Barnhuset i Stockholm.

ISBN 9789189884427