Arvet vi bär

Grät hon när hon gick över landgången klädd i sin mörka dräkt och vit hatt, klädd som för en begravning och med en sliten resväska i var hand? Farväl. Farväl. Hit hade hon kommit två år tidigare full av förhoppningar. Nu måste hon göra samma resa om igen fast åt motsatt håll. Tillbaka till Europa. Att behöva lämna ännu en gång. Bryta upp. Alla dessa uppslitande separationer som skulle utvecklas till en följetong i allas våra liv.

 

Efter första världskriget emigrerade sjuttonåriga Sonja med hela sin familj från den lilla staden Raczki i nordöstra Polen till New York. Men bara två år senare steg hon åter på den stora atlantångaren – denna gång för att ta sig till det främmande landet Sverige, långt uppe i norr.

 

Varför lämnade hon sitt nya hemland, och hela sin familj, efter bara ett par år?

 

Vad är det för ett arv Sonja fört vidare till tre generationer förstfödda döttrar?

 

Författaren ger sig ut på en tidsresa som sträcker sig från år 1914 till nutid, och som går via Polen till New York och Stockholm med nedslag i Wien och Budapest, för att söka svaret på gåtan.

ISBN 9789189825567

Om författaren

Suzanne Gottfarb är född och uppvuxen i Stockholm. Hon har arbetat som journalist framförallt inom kultursektorn. Hennes författarskap kretsar kring olika frågor om identitet alltsedan debuten 1980 med "Det blev en flicka", en undersökning av den för henne då nya moderskapsrollen. Med denna biografi: "Arvet vi bär", sluts cirkeln. Här behandlas frågor om varifrån vi kommer och vilka vi är genom en tidsresa i författarens mormor och mors fotspår liksom i sin egen och dotterns olika uppväxtvillkor.

Rekommenderas för dig