Anders Eliasson

För lite drygt en månad sedan släppte Anders Eliasson en väldigt intressant bok hos oss på Lava förlag – Bonddräng, soldat och sjöman. Kan du berätta lite mer om vad denna bok handlar om?

Boken handlar om människan Arne Larsson, men det är en bok man kan läsa utifrån olika utgångspunkter. Man kan läsa den som ren underhållning med spännande miljöer, krig och dråpliga situationer; man också läsa för att få en inblick i en människas utveckling från att ha varit ett oönskat barn till att bli en helgjuten man; eller så kan man läsa som en politisk bok som visar på orättvisor både i Sverige och utomlands; eller så…

Arne berättar om hur han utnyttjades av allmogen på Orust och hur han fick tigga sig fram i depressionens Göteborg. I denna brutala miljö mötte han den vänliga Tant Elin som praktiskt taget räddade honom. Efter att berättat några episoder från sin militärtjänst i svenska flottan så fortsätter
Arne med berätta om sin resa genom Hitler-Tyskland via Frankrike till Spanien. Han for dit för att strida som frivillig på republikens sida i inbördeskriget och den bild vi är från en som var med. Många kamrater dog och själv blev han “bara” skottskadad.

När Arne återhämtat sig efter skottskadan så gick han till sjöss. Detta var på den tiden då lastfartygen låg några dagar i hamn och besättningen kunde tillbringa lite tid i exotiska miljöer. Det var också en tid sjömännen började opponera sig mot rederiernas och fartygsbefälens godtycke. Arne förmedlar hur godtycket kunde ta sig uttryck och, hur han och hans skeppskamrater kämpade sin rätt.

Hur kom du över Arne Larssons upplevelser som ligger till grund för berättelsen och hur växte idén fram om att ge ut dem i bokform?

Min fru dog för 25 år sedan och när jag förra hösten så tittade jag igenom hennes kvarlåtenskap så fann anteckningar som Arne Larssons hade gett henne och bett henne göra försöka göra något av. Jag började läsa och blev fascinerad. “Detta är ju bra!”, tänkte jag och förde över innehållet till min dator. Jag bearbetade materialet under vintern, men endast i syfte att göra texten mer modern och läsvänlig. Hans göteborgska, de situationsbilder han förmedlar och hans humor gjorde arbetet lustfyllt.

Boken skildrar ju en tid som för de flesta känns väldigt främmande. Kan du trots allt dra några paralleller mellan det som Arne Larsson fick uppleva under 1900-talet och dagens samhälle?

Den värld Arne Larsson beskriver är borta och jag vet inte om det finns något liknande i dag. Men hans värld ligger till grund för den värld vi har idag. Om vi saknar kunskap om den världen, då kan vi inte förstå vår egen.

Spännande. Vad var det som gjorde att du valde just Lava förlag för att ge ut detta dokument över en svunnen tid och hur upplever du att samarbetet fungerat?

Min avsikt var bara att bevara materialet, men så råkade jag se en annons från förlaget Lava på Facebook. Jag tänkte att det kunde vara en bra idé med en bok eftersom Arne Larssons berättelse var alldeles för historiskt intressant och berättartekniskt bra för att tyna bort hos mig.
Jag kontaktade Lava och vårt samarbete fungerade bra, de gav mig råd beträffande texten, kontrollen av sakuppgifter och utformningen av boken. Arne Larssons texter, min bearbetning av materialet och Lavas professionella hjälp har hjälpt mig att skapa “Årets viktigaste svenska bok!”

Jätteroligt att höra! Då tackar jag för att du tog dig tid för att svara på våra frågor.

Rekommenderas för dig