Birgitta Söderkvist
Birgitta Söderkvist är aktuell med barnboken Kristina och gröten (utgivningsdatum 2024-09-27, Lava förlag). Berätta lite mer om vad boken handlar om.
I boken får vi följa 10 åriga Kristina som åker ensam till sin farmor i Ristomta, på sommarlovet. Hon får plötsligt syn på en liten gubbe med vitt skägg och då kan ni säkert förstå vem hon genast tänkte på.
Hemma hos farmor så rullar tiden på under lovet med allehanda bestyr. En dag går hon ut för att plocka blåbär, tiden går så fort och hon upptäcker att hon gått vilse i skogen. Det blir mörkt och plötsligt så hör hon tunga lufsande steg – en björn!
Hon blir så rädd att hon springer tills hon är alldeles utmattad och somnar under en gran. När hon vaknar står en pytteliten tomte på hennes mage och tittar rakt in i hennes ögon. Äventyret fortsätter när Kristina bjuds in i tomtarnas hem inne i en stubbe. Att hon råkar kasta en snöboll i självaste tomtefars ansikte är bara en av tokiga saker som händer.
Det är ju en väldigt fyndig barnbok du har fått ihop med fina illustrationer till. Hur fann du inspiration till denna berättelse?
Jag började skriva på boken 2014 och tänkte: sätt dig ner och skriv så får du se vad som händer på pappret.
Min fantasi har jag ärvt av min pappa Alf som alltid läste sagor för mig och mina syskon. Jag själv tyckte om att hitta på berättelser för mina barn och det gick så långt att pedagogerna på barnens förskola bad mig att sluta med det. Mina pojkar Max och Olle ville höra sådana berättelser hela tiden..
Min inspiration kommer från alla håll och kanter. Saker som har hänt mig under livet, människor som jag mött. Men huvudsaken som ger mig extra glädje är alla barn jag möter i mitt yrke.
Just till Kristina och gröten ville jag fånga det magiska och fantasifulla kring att möta det som jag faktiskt tror på, att tomtar finns. Vad kan hända när två olika världar möts och hur mycket vi kan hjälpa varandra för att det ska fungera. När jag sitter och skriver,låter jag fantasin löpa fritt och skrattar högt för mig själv vid vissa tillfällen, för allt kan faktiskt hända i sagans värld.
Hur upplever du att samarbetet med Lava fungerat hittills och vad fick dig att välja att ge ut din bok just på Lava?
Jag började skicka in mitt manus till olika bokförlag, men fick avslag på avslag. Då tappade jag sugen och la den på hyllan i några år. Min vän Lena Nellbro började att illustrera bilder till texten och jag redigerade boken på nytt.
Att jag valde Lava förlag blev mest av en slump vilket jag är mycket tacksam över. Samarbetet har gått väldigt bra. Jag har fått respons snabbt och svar på alla mina frågor. Lava har gett mig en fin resa med tanke på att man är debutant och inte har någon kunskap om hur allt går till att framställa en bok. Inga frågor har varit för dumma utan jag har fått världens finaste bemötande.
Vad kul att höra! Har du kanske några tips till andra aspirerande barnboksförfattare därute?
Jag tänker att: Ge aldrig upp din dröm. Man får hjälp med stavning och övrig redigering av texten. Jag är absolut inte den bästa på alla regler som gäller i texter, men vad gör det? Jag får ju hjälp.
Var inte för rädd, för att våga. Skicka in och håll tummarna.