Martin Carpvik
Martin Carpvik är aktuell med den fyndiga feelgoodromanen Vinna åter, som nyligen (2024-09-19) släppts på Lava förlag. Hur känns det nu, lite drygt en vecka efter boksläppet?
Det känns mycket och det känns mestadels bra! När böckerna levererades hem för några veckor sedan blev det liksom verkligt att jag skrivit en bok som faktiskt skulle ges ut. Sedan dess har känslorna varit lite ”all over the place”, som prinsen sa. Glädje, stolthet, nervositet, förväntan, skräck …
Just nu planerar jag för min releasefest som går av stapeln imorgon (26/9). Det ska bli fantastiskt kul! Dels att få möta blivande läsare och de som stöttat mig under resans gång, dels att få fira det jag åstadkommit. För det är värt att fira, känner jag. Efter att ha lagt ner hjärta och själ i det här under så lång tid, står jag så till slut med resultatet i handen. Mer konkret än så kan det inte bli.
Berätta lite mer om handlingen i din bok – det är ju en väldigt fyndig berättelse!
Tack! Ja, det är ett fyndigt och lite humoristiskt relationsdrama som samtidigt har en rejäl dos svärta och djup. Boken handlar i huvudsak om två människor som av helt olika anledningar tvingas göra stora omprioriteringar i sina liv.
Återvinningsarbetaren och änkemannen Bosse dras in i en stöldhärva som visar sig få oanade följder, både positiva och negativa.
Karriäristen, spelmissbrukaren, arbetsnarkomanen och familjefadern Simon ställs inför ett ultimatum och behöver göra ett val. Det visar sig vara lika svårt som det egentligen borde vara enkelt.
Båda två kämpar på olika håll för att vinna livet åter (Titeln Vinna åter anspelar på återvinning som är Bosses jobb samtidigt som det är en talande titel för handlingen i stort). Under resans gång korsas sedan deras vägar och historierna vävs samman.
En verkligen spännande bok. Vad gjorde att du valde att ge ut den på just Lava förlag och hur upplever du att samarbetet hittills fungerat?
Tack igen! Jag hade turen att få erbjudande om avtal från några olika hybridförlag och kunde därför moget överväga vilket jag tyckte kändes bäst. Lava hade en tydlighet som jag föll för och visade också ett stort intresse för att få presentera sitt förslag i ett digitalt möte med mig. Där fick jag bra svar på de funderingar jag hade och Vd:n Peter tog sig all den tid mötet krävde. Efter att avtalet var undertecknat drog allt i gång. Jag blev tilldelad en samordnare som höll i alla kontakter med de olika aktörerna och som löpande informerade om processen. Snart hade en lektör gått igenom manuset och det var bara att köra på igen med ännu en redigeringsrunda. Sedan rullade allt på enligt plan fram till släppdatum.
Hos mig finns det inget tvivel om att Lava vet vad de sysslar med. Nu hoppas jag att de även kan leva upp till hur de beskriver att de jobbar med marknadsföringsarbetet i samband med och efter boksläppet. Ska väl tillägga att jag skrivit avtal med Lava på uppföljaren ”Ögon från förr” också. Ett kvitto på ett väl fungerande samarbete.
Vad roligt att höra! Slutligen, har du några bra tips till aspirerande författare?
Självklart har jag det. Skriv bara skriv! Jag fick själv rådet: ”Skriv full och redigera nykter”. Jag antar att det var lite metaforiskt, men helt spot on. Det behöver inte vara helt ”rätt” eller toppenbra till en början. Den slutgiltiga kvaliteten kan timmar och åter timmar av redigering i ett senare skede bidra till.
I övrigt vill jag uppmana aspirerande författare att våga skicka in sina manus och inte bara gå och tänka – jag ska bara … Då kommer det aldrig hända.