Magnus Swan
Vi kollar pulsen med Magnus Swan, som i augusti gav ut boken Smittan på Lava förlag. Hur står det till nu cirka en månad efter release?
Bara fint tack! Det har varit och är en hektisk tid, men på ett positivt sätt. Radiointervju, tidningsreportage, föreläsning på företagsevent och boksigneringar både på lilla hemmaorten men också i stora stadens bokhandel. Samtidigt försöker jag hinna med att engagera mig på sociala medier. Sedan ligger ju nästa bok hos er, och där pågår arbetet för fullt.
Jag längtar mycket till att få sätta mig och fortsätta berättelsen i min tredje roman.
Kul att höra! Kan du berätta lite mer om din bok och hur du fann inspiration till den?
Vi får följa huvudkaraktären Dan på sin resa till den lilla byn Mica i Rumänien. Det som börjar som ett spännande äventyr förvandlas snabbt till en kamp på liv och död. Vad han bevittnar och själv tvingas göra för att överleva skapar i det närmaste en existentiell kris.
Jag har alltid fascinerats av skräckromantik både på film och inom litteraturens värld. När det kommer till att skriva om just vampyrer så var det både ett lätt och ett svårt val. Lätt för att dessa varelser intresserar mig, men svårt för att allt som skrivs om vampyrer kommer att jämföras med Bram Stoker, Anne Rice, Stephen King mfl. Det tycks en hel del kring vampyrer, men finns faktiskt inget rätt eller fel, för dom finns ju inte, eller?
Vad som inspirerade mig till berättelsen i denna roman var att beskriva den inre kampen i en människa som smittats av en vampyr. Hur upplevs den inombords, går förvandlingen att bromsa eller dölja, kan hungern kontrolleras och vem vinner till sist, människan eller vampyren. Det blir en del moraliska och etiska dilemman kan jag säga.
Spännande. Vad fick dig att välja Lava förlag för din utgivning och känner du dig nöjd med allt?
Jag blev kontaktad väldigt snabbt av Björn Wennerström, försäljnings- och marknadschef på LAVA och för mig som debuterande författare fick jag ett väldigt empatiskt bemötande. Jag upplever att han tog sig tid att lyssna på mina funderingar genom flera samtal och guida mig rätt i denna för mig, nya värld. Också avtalet hade vi en bra dialog kring och jag kände mig verkligen lyssnad på. Senare blev jag även kontaktad av andra förlag men jag kände att på det sätt jag blivit bemött av LAVA så hade jag liksom redan bestämt mig.
Under hela resans gång med boken så har jag alltid fått svar på mina frågeställningar och även försetts med utbildande material. Jag har lärt mig otroligt mycket och de olika personer jag arbetat nära med på LAVA har varit väldigt närvarande, professionella och lättillgängliga. Jag upplever att LAVA är ett förlag som inte detaljstyr författaren utan inriktar sig mer på att vara lyhörd och coachande.
Med det sagt så kör vi nu på med min nästa bok, jag har en underbar projektledare i Signe Ström.
Vad kul att höra! För att avsluta intervjun vill jag fråga om du kanske har några bra tips till andra författare?
Då kan jag endast vända mig till debuterande författare såklart.
Lägg mycket tid på att nagelfara vad du skrivit innan du skickar in det till förlagen. Tänk på att inte ha för många intriger, för många adjektiv, långa detaljerade miljöbeskrivningar och upprepningar av vad som redan beskrivits och hoppa inte för långt och ofta mellan tid och rum.
Var beredd på att det du älskar att göra, det vill säga skriva, kommer sättas på paus för att finslipa ditt råmanus när du väl börjar arbetet med ditt förlag. Men det är roligt, utvecklande och tar manuset till en helt ny nivå!
Jag själv tänker, om jag blir glömsk i min egen berättelse så kan det vara så att den är för lång, för invecklad, för många avstickare. Försök få den röda tråden att lysa starkt. Kanske har du en bokmal till vän som kan läsa och tycka till innan du skickar in råmanuset.
Men tänk framför allt, jag är grym på att berätta!
Ge aldrig upp …